Geschiedenis

Muziekvereniging Graafstrooms Fanfare is in 1927 opgericht. De vereniging werd opgericht door een aantal heren uit Molenaarsgraaf en Brandwijk. Als standplaats werd Molenaarsgraaf gekozen. Dat was in die tijd  nog een zelfstandige gemeente.

Oorspronkelijk speelden de heren zonder uniform, maar  na een aantal jaren werd toch een  eenvoudig muziekkostuum met platte pet aangeschaft. De jonge vereniging nam al snel deel aan muziekwedstrijden en sleepte daar regelmatig de hoogste prijzen weg.

Tijdens de tweede wereldoorlog bokste men het voor elkaar de muziekinstrumenten verborgen te houden voor de bezetter. Na de bevrijding kon daarom al weer vrij snel muziek gemaakt  worden.

Stap voor stap kwamen nu ook voorzichtig meisjes naar “de muziek”. De laatste 25 jaren is het zelfs zo dat meisjes en vrouwen vrijwel continue in de meerderheid zijn.

Het aantal leden is verrassend stabiel. Al bijna 85 jaar schommelt dit tussen de 30 en 40 leden.

Graafstrooms Fanfare is een zeer gewaardeerde vereniging in de gemeente Graafstroom.