Slagwerk

leerlingenuitvoering, januari 2012

Als slagwerker kun je op veel verschillende instrumenten spelen: diverse trommels, een drumstel, pauken, marimba’s, een xylofoon en klein slagwerk. Bij ons heb je keuze genoeg. In onze opleiding begin je op trommel, want je wordt lid van een fanfare. Bij Graafstrooms Fanfare lopen de slagwerkers voor de fanfare uit met hun trommels.

De opleiding voor het slagwerk wordt verzorgd door Adrie van Werd (06-38104510). Je hebt individueel les, soms met zijn tweeën. De lessen worden gegeven op de maandagmiddag vanaf 15:00 uur in Brandwijk.

De eerste periode van de lessen speel je alleen op ongestemd slagwerk (trommels). Later kun je dit uitbreiden naar het gestemde slagwerk, bijvoorbeeld pauken, marimba´s en xylofoon.

De leerlingen hebben hun eigen ensemble ‘Hit it’. Het ensemble is leuk om in te spelen, omdat je met anderen leert samenspelen. De muziek klinkt ineens heel anders als je met meer mensen speelt. Je repeteert met dit ensemble één keer per maand op maandagmiddag. Tijdens de voorspeelmiddag en het zomerconcert laat je met ‘Hit it’ horen wat je kan.

Als je je A diploma hebt behaald, speel je mee met de buitenoptredens, zoals bijvoorbeeld de lampionnenoptocht, openingen van bedrijven en scholen en Koninginnedag. Ook ga je dan, als het mogelijk is, meespelen met de slagwerkgroep die meespeelt met het fanfare orkest.

Als je mee gaat doen met optredens krijg je ook het GF uniform. Dat is het bekende groen-blauwe pak, met pet en een concert hesje. Voor de optredens ´s avond krijg je ook een lampje dat je kunt bevestigen op je pet zodat je je muziek kunt lezen. Een wit overhemd, zwarte sokken en zwarte schoenen schaf je zelf aan.